Borok, borkóstolók

 

Budapest/Budafok - Borkatakomba

 

 • Budapest/Budafok - Borkatakomba
 • Budapest/Budafok - Borkatakomba
 • Budapest/Budafok - Borkatakomba

 

Budafok a „Pezsgő és Bor városa” megtisztelő cím birtokosaként kettő, a világon egyedülálló attrakcióval büszkélkedik. A Világ legnagyobb tölthető fahordója, s a világon egyedülálló Borváros található e pincerendszerben. A két különlegesség megtekintése közben kerül sor a borok kóstolására és igény esetén szakmai bemutatásukra.

Borvacsora program választása esetén szintén a bor dominál, melynek élvezetét az olimpiai érmes mesterszakácsunk által készített ínyenc fogások teszik teljessé.

 

Szentendre – Labirintus étterem és bormúzeum

 

 • Szentendre – Labirintus étterem és bormúzeum
 • Szentendre – Labirintus étterem és bormúzeum
 • Szentendre – Labirintus étterem és bormúzeum
 • Szentendre – Labirintus étterem és bormúzeum

 

Szentendre ódon hangulatú sétálóutcájában, a város központjában várja vendégeit a Labirintus étterem, mely egyszerre 150 fő fogadására alkalmas. A nyári hőség elöl menekülve pincehelyiségben hűsölve fogyaszthatja el ételeinket.

Nemzeti Bormúzeum

1993-ban nyitotta meg kapuit a hazai és hazánkba látogató, borkultúrát ismerő és ismerni vágyó közönség számára. A közel 650 m2-es ódon hangulatú, télen-nyáron kellemes klímát biztosító pincerendszer ad otthont a Múzeumnak, kóstoló utcának, Pálinkatárnak és a "borshop"-nak.

Borkóstoló

A borkóstoló során pincemestereink tanácsadásával kóstolhatják látogatóink a legnemesebb borokat is. A nagynevű pincészetek díjnyertes borai mellett a jövő ígéretes magántermelőinek szőlő-nedűi is szerepelnek kóstoló programjainkban. A bortúra során borkorcsolyát szolgálunk fel. A kóstolásra kínált borokat több éves múzeumüzemeltetés során szerzett tapasztalataink alapján állítottuk össze, de kívánságra speciális kóstoló programot is ajánlunk. Például: gyakorlott borkedvelőknek, ínyenceknek, egy-egy pincészet vagy tájegység válogatott borainak tanulmányozása.

 

Szigliget Eszterházy Pince - Borkóstolás

 

 • Szigliget Eszterházy Pince - Borkóstolás
 • Szigliget Eszterházy Pince - Borkóstolás
 • Szigliget Eszterházy Pince - Borkóstolás
 • Szigliget Eszterházy Pince - Borkóstolás

 

Az Eszterházy grófok egykori borpincéjében a borkultúrához kapcsolódó tárgyi emlékek bemutatásával, borkóstolókkal, színvonalas magyaros folklór programokkal várjuk az idelátogatókat!

Borkóstoló program

Borkóstoló programunkban azt a nagyszerű érzést szeretnénk átadni vendégeinknek, amit egy turista érez, amikor betér egy kellemesen hűvös pincébe és a borosgazda megkínálja Őt féltve őrzött kincséből. A fogadás a faragott székely-kapunál történik. Itt a vendégeket magyaros ruhába öltözött személyzet egy kupica pálinkával és friss pogácsával köszönti. A "belépő" elfogyasztása után megtekinthetik a szoborparkot, az "Ember és a fa" kapcsolatában kialakult művészeti alkotásokat. Mindenki számára fotózási, videózási lehetőség kínálkozik. A szabadtéri program után a vendégek a 230 éves pincében folytatják útjukat. Itt belépéskor mindenki egy kóstolós poharat kap és két soros vonalban várják a pincemester szent szavát, amit a hordó melletti létra tetejéről celebrál a vendégek felé. Három fajta friss bort kínálunk hébérrel a vendégek poharába, s ezután még két fajta borkülönlegességet. A vörös és a fehér borok elválasztása céljából friss pogácsát kínálunk. A program végén vendégeink számára vásárlási lehetőség nyílik a borszentélyben a környék boraiból.

 

Törley Pezsgőpincészet - Pezsgőkóstoló- és vacsora

 

 • Törley Champagne Factory

 

A vendégek a pezsgőpincékben barangolva ismerkedhetnek meg a hagyományos pezsgőgyártás folyamatával, a gyártási technológiák különböző típusaival. A degorzsálási eljárás megismerésével fény derül a rejtélyre, vajon hogyan lehetséges a pezsgőt évekig érlelni, majd áttöltés nélkül ugyanabban a palackban forgalomba hozni. A vendégek a program során megismerik a Dom Perignon legendát, s általában 2-4 különböző pezsgőt kóstolnak a pezsgőmester vezetésével.

Az ínyencek megkóstolhatják a „rázóállványon” pihentetett nyerspezsgőt is!

Pezsgővacsora programjaink fogásait az italsor függvényében készíti mesterszakácsunk.

 

Pezsgőpince látogatás - Pécs

 

 • Pezsgőpince látogatás - Pécs
 • Pezsgőpince látogatás - Pécs
 • Pezsgőpince látogatás - Pécs
 • Pezsgőpince látogatás - Pécs
 • Pezsgőpince látogatás - Pécs
 • Pezsgőpince látogatás - Pécs

 

Pécs történelmi belvárosában található a 150 éve Littke Lőrinc által alapított, nagy tradíciókkal rendelkező Pezsgőházunk, a középkori eredetű, ötszintes, közel 2 km hosszúságú pincerendszerével. Vendégeink nemcsak a Pezsgőházzal és a történelmi hangulatot idéző pincelabirintussal, hanem a hagyományos pezsgőkészítési eljárásokkal is megismerkedhetnek a szakavatott idegenvezetéssel kísért pincelátogatás során, valamint igény szerint pezsgőkóstoláson is részt vehetnek. A ma használt pincerendszer lenyűgöző és tartalmas programot kínál az idelátogatónak.

 

Villány – Gere Attila pincészete

 

 • Villány – Gere Attila pincészete
 • Villány – Gere Attila pincészete
 • Villány – Gere Attila pincészete
 • Villány – Gere Attila pincészete
 • Villány – Gere Attila pincészete
 • Villány – Gere Attila pincészete

 

Magyarország legdélebbi borvidékén már a római időkben folytattak szőlőművelést. A német ajkú lakosság, svábság betelepítése a XVIII. században, jelentős fejlődést és változást hozott a szőlőtermesztésben és borászatban. Ekkor létesültek a máig híres pincesorok is. A Gere pincészet története 7 generációval ezelőtt kezdődött és hosszú utat kellett megtenni a jelenlegi – országon belül és kívül jól ismert – GERE név megteremtéséig. Napjainkban a családi birtok eléri a 70 hektárt és már az ifjabb generáció is része a pincészet hétköznapjainak. GERE Attila és felesége Katalin kezdetben csupán a néhány négyszögöl szőlőterületen gazdálkodott. Gere Attila 1991-ben megalapította a Gere családi vállalkozást, mely ma egyike Magyarország legismertebb pincészeteinek. 1994-ben Gere Attilát munkája elismeréseként az “Év borásza” megtisztelő címmel tűntették ki. A Gere Pincészet 2002-ben átadott új feldolgozója a ma létező legmodernebb borászati technológiát ötvözi a villányi borkészítési hagyományokkal. 2010 óta a pincészet kizárólag kemikáliáktól mentes, bio szőlőművelést folytat. Boraink készítésekor törekszünk a villányi termőtájra jellemző illat- és ízjegyek kifejezésre juttatására. Ennek érdekében a feldolgozási technológia során a lehető legkíméletesebben járunk el.

Vendéglátás

1991-ben nyitotta meg kapuit a GERE Panzió, mely akkoriban az első szálláshely volt Villányban. 2008. októberében CROCUS GERE BOR HOTEL**** néven megnyitott a négycsillagos családi bor-, és wellness szálloda, mellyel sikerült a Gere borok minőségéhez igazítanunk a vendéglátás színvonalát.

Egy borvidék, három pincészet.

Gere Attila Pincészete

A családi pincészet saját, GERE néven forgalmazott borai. A borcsaládunk könnyedebb, gyümölcsösebb hangvételű borait az Alapborok adják (FRICI Fehér, FRICI Rosé, Olaszrizling, Portugieser, Athus Cuvée, Merlot, Cabernet Sauvignon). A piramison eggyel feljebb lépve következnek a komolyabb Birtokborok (Cabernet Sauvignon barrique, Syrah), legfelül pedig a 3 Csúcsborunk (Kopar, Solus, Attila) található.

Gere-Weninger Pincészet

Weninger Franz osztrák borásszal közös tulajdonú, villányi pincészet borai. A borokat a Gere család készíti, tehát a szőlészeti és borászati filozófiában nincsen semmiféle különbség a GERE borokhoz képest. A különbség a szőlőültetvényekben rejlik. Itt is ugyanúgy megtalálhatók mind a könnyedebb hangvételű, mind pedig a nagytestű borok (Rosé, Phoenix Cuvée, Pinot Noir, Tinta, Cabernet Franc Selection).

Csillagvölgy Pincészet

Gere Attila és Schubert Vilmos 2010-ben közös pincészetet hozott létre Villányban azzal a céllal, hogy a borvidék nagyszerű alapanyagaira támaszkodva friss, gyümölcsös ám mégis tartalmas borokat hozzanak létre. A pincészet kínálatát kizárólag reduktív, acéltartályban elkészített könnyed, légies borok adják, melyeknek döntő többsége fehér- illetve rozé bor. A pincészet önálló márkanévvel és arculattal forgalmazza borait (Sauvignon Blanc, Cserszegi Fűszeres, Irsai Olivér, Olaszrizling, Rosé, Merlot, Cabernet Sauvignon).